Wandelen langs de LIMES Wandelen langs de LIMES

 

 

 De LIMES wordt wel het grootste archeologische monument van Nederland genoemd.  

 Op de volgende pagina's treft u een beschrijving van 14 dagtochten, van Katwijk aan Zee naar              Xanten, langs de grens van het Romeinse Rijk.  De route loopt globaal langs de Oude RIjn en Rijn.

Omdat de werkelijke loop van de LIMES, zoals hij vroeger was, niet (meer) te bewandelen is en er heb ik hier en daar een concessie moeten doen om er een mooie en beloopbare route van te maken.  Maar dat heeft dan wel weer geresulteerd in een aantrekkelijke route. Dus ruim aandacht voor de LIMES, de natuur en een genot voor de beginnende en geoefende wandelaar! LIMES is Latijns voor "grens"of "pad". Dat is precies de bedoeling. Wandelen op een pad langs de grens!

Deze 14 dagtochten zijn allen op zichzelf staand, maar kunnen natuurlijk ook, indien u een geoefend wandelaar bent in 1 stuk uitgelopen worden. Op de pagina: route stap voor stap treft u de uitgebreide beschrijving van de 14 tochten. 

Op deze lange afstandwandeling komt u langs de historische opgravingen, herdenkingspunten, musea, themaparken, vele bezienswaardigheden en uiteraard de horeca. Aanvullende informatie krijgt u door op de rode hyperlinks te klikken. 

Om de route onderweg mee te nemen heb ik een QR-code onder aan de pagina gezet. 

Naast de routebeschrijving welke vanaf  "papier" te lopen,  wilde ik hem ook, op Romeinse wijze, geheel in steen in te graveren, maar dat wil ik u niet aan doen. 

Na contact met stichting wandelnet werd mij verteld dat er al genoeg wandelochten van oost naar west beschreven waren. Nu hebben ze er toch een variant gemaakt. Winnen ze nog een prijs mee ook. Wat commercie allemaal doet. Jammer.   

 

 

Ondanks alle zorg kan er, in de loop van de tijd, in het traject iets veranderen.Geen probleem.

Als u even een mailtje stuurt naar routewijziging@limeswandeling.nl dan zorg ik dat de route weer aangepast wordt voor de volgende wandelaar. 

 

Een prettige wandeling toegewenst! 

 

 

 ©Route is vrij voor particulier gebruik.  

Bij commerciële doeleinden alleen na toestemming van beheerder van deze site.